ارتودنسی نامرئی تا چه اندازه كاربرد دارد؟
- توضیحات
- بازدید: 8862
Additional Info
در عين حالی كه تقاضا براي انجام درمانهاي ارتودنسي افزايش يافته است، بخشي از اين افزايش تقاضا مربوط به بزرگسالان است كه در عين حال كه تمايل به انجام درمان ارتودنسي دارند، بواسطه ديده شدن وسايل ارتودنسي كه روي دندانها قرار مي گيرد به انجام درمان ارتودنسي رغبت خيلي زيادي از خود نشان نمي دهند.
همين امر موجب شده است كه پژوهشگران و سازندگان وسايل ارتودنسي بدنبال راهكارهاي جايگزين باشند. اين امر منجر به پيدايش طيفي از وسايل ارتودنسي شده كه در مجموعه اي تحت عنوان ارتودنسي نامرئي از آن ياد مي شود.
اگر چه كه تمامي اين وسايل نامرئي نيستند، اما به واسطه اهدافي كه براي ساخت آنها، يعني ديده نشدن وسايل، در نظر گرفته شده مي توان آنها را در چنين گروهي طبقه بندي نمود. اين وسايل عبارتند از:
- براكتهاي شفاف
- ارتودنسي داخلي (زباني)
- طلقهاي شفاف (الاينر ها)
در اينجا قصد داريم تا در مورد آخر ، يعني طلقها يا الاينر ها، كه در زمان كنوني بيشتر از اين نوع وسايل به عنوان ارتودنسي نامرئي ياد مي شود، صحبت مي كنيم و با تواناييهاي آن آشنا شويم:
الاينر ها مجموعه اي از طلقهاي شفافي هستند كه بر روي دندانها قرار گرفته و با تغيير شكلي كه در هر يك از آنها ايجاد شده دندانهاي نامرتب مقداري حركت مي كنند. مجموعه اي از اين طلقها به صورت متوالي در اختيار بيمار قرار داده مي شود تا اين حركات به تدريج پيش بروند و نهايتا به حركت كامل دندان تا رفع نامرتبي منجر شوند.
نمونه اي از نتايج درمان با كمك ارتودنسي نامرئي (سمت راست قبل از درمان، سمت چپ بعد از درمان)
علاوه بر ظاهر مطلوب و نامرئي آن، يكي ديگر از محاسن اين طلقهاي شفاف امكان برداشتن آنها در موارد اضطراري است. اگر چه كه استفاده از آنها بسيار آسان است و آزردگي براي بيمار ندارد، ممكن است بنا به دلايلي (مثلا پر كردن يك دندان يا جرمگيري) خارج نمودن دستگاه ضرورت يابد. براكتهاي معمولي ثابت ارتودنسي همانطور كه از نامشان بر مي آيد قابل برداشتن نيستند و در چنين مواردي با چالشهايي روبرو خواهيم بود.
ارتودنسی نامرئی با تمام محاسني كه دارد، هنوز نتوانسته جایگزین کاملي برای سیمهای ثابت ارتودنسی شود
طبق تحقیقات نسبت جديد منتشر شده در نشریه Angle Orthodontist آمریکا، بکار گیری پلاکهای شفاف یا الاینر ها هنوز نتوانسته است به تمام اهداف درمانی دست پیدا کند. در یکی از این تحقیقات که بر روی تعدادی از بیماران درمان شده با ارتودنسی نامرئی انجام شد، پیش از شروع درمان با این پلاکها، 24 معیار برای نتیجه مطلوب درمان بیماران بعنوان هدف گذاری در نظر گرفته شد. در حالیکه در خاتمه درمان، به طور میانگین تنها به 15 معیار از این 24 هدف دسترسی حاصل شد. این می تواند به آن معنی باشد که پلاکهای شفاف نامرئی ارتودنسی در حال حاضر تنها قادر هستند که به حدود 60% از نتایج مورد انتظار دست یابند. این در حالی است که دستگاههای ارتودنسی ثابت (سیمها) دقتی به مراتب بالاتر داشته و یکی از محاسن آن این است که قابلیت تنظیم بالاتری وجود دارد در حالیکه پلاکهای شفاف از قابلیت تنظیم محدودی برخوردار هستند و همواره احتمال آن هست که در انتهای درمان از سیمهای ثابت استفاده شود، هر چند برای مدتی کوتاه. و با توجه به هزینه های نسبتا بالاتر این نوع از ارتودنسی نامرئی، پرسشی که از سوی بیماران مطرح می شود این است که آیا این روش مقرون به صرفه خواهد بود؟
همچنین، طبق تجربه اي كه شخصا با اين نوع از وسايل داشته ام ( نمونه اي از آن در تصاوير بالا قابل مشاهده است) اصلاح نامرتبي هاي خفيف تا متوسط به وسيله اين نوع از ارتودنسي نامرئي به خوبي صورت مي گيرد. اما در عین حال، موفقیت در این شیوه از درمان وابستگی بسیار زیادی به همکاری بیمار دارد. استفاده ناکافی از پلاکهای شفاف در طول شبانه روز موجب می شود حرکات دندانها و پیشرفت کار به گونه ای که مورد انتظار بوده پیش نرود. به خاطر همین استفاده ناکافی، در چندین مورد مجبور شده ام که درمان ارتودنسی ثابت با سیمها و براکتها را جایگزین کنم و کار را سریعتر خاتمه دهم و بیماران از میزان پیشرفت درمان رضایت بیشتری داشته اند.
کیفیت مواد به کار رفته در این وسایل نیز نقش مهمی دارد. از آنجا که مواد اولیۀ این طلقها در خارج از کشور تولید می شود، شرایط اقتصادی و سیاسی گاهی ممکن است در واردات این مواذ اختلالاتی را بوجود آورد و در نتیجه در مقاطعی ممکن است دسترسی به این مواد وجود نداشته و ناگزیر شویم درمان را با بهره گیری از مواد جایگزین که لزوما از کیفیت و کارایی لازم برخوردار نیستند درمان را پیش ببریم و این خود در روند درمان می تواند تاثیر نامطلوب بگذارد.
براي موارد پيچيده تر نیز شايد بهتر آن باشد كه منتظر پيشرفتهاي فني بيشتري در ساخت و به كار گيري اين وسايل باشيم.
در پایان لازم به یادآوری نیز هست که نتایج به دست آمده از این تحقیق محدود است و برای تصمیم گیری در خصوص کیفیت نتایج حاصل از این روش قطعا نیاز به تحقیقات بیشتر دارد و از آنجا که این روش درمانی نسبتا جدیدتر می باشد، تحقیقات انجام شده بر روی آنها نیز محدود است نمی تواند با یک تحقیق در خصوص عملکرد این دستگاه ها به طور قطعی قضاوت نمود. اما آنچه که برآیند این تحقیقات در حال حاضر نشان می دهد این است که توانایی این روش در درمان دقیق نامرتبی های دندانی کامل نیست. تا زمانی که کیفیت درمان با این نوع از ارتودنسی نامرئی بهبود یابد، بیماران می توانند از پزشک خود درخواست راهکارهای جایگزیني كه در ابتداي مقاله عنوان شد بنمایند که هم از نتایج بهتری برخوردار بوده و هم ظاهر قابل قبولی دارند.
منابع
1. Predicted and actual end-of-treatment occlusion produced with aligner therapy.
Buschang PH, Ross M, Shaw SG, Crosby D, Campbell PM.
Angle Orthod. 2015 Sep;85(5):723-7. doi: 10.2319/043014-311.1. Epub 2014 Nov 5.
2. Efficacy of clear aligners in controlling orthodontic tooth movement: a systematic review.
Rossini G, Parrini S, Castroflorio T, Deregibus A, Debernardi CL.
Angle Orthod. 2015 Sep;85(5):881-9. doi: 10.2319/061614-436.1. Epub 2014 Nov 20.
برای نوشتن دیدگاه و نظرتان در خصوص این مطلب به نشانی جدید ما مراجعه نمایید.